1) Arbitrii
Adaptarea tacticii este influentata si de calitatea arbitrilor care oficiaza la centru meciurile xperteleven, prin urmare, setarea parametrilor de joc in functie de cei doi indicatori ai cavalerilor fluierului tine de pregatirea tactica si este un element care poate sa fie controlat de catre manager- spre deosebire de sansa sau de forta echipei, parametrul din urma putand sa fie reglat doar in timp de catre antrenor.
Cei doi indicatori ai centralilor sunt priceperea- notata "P" si strictetea- notata "S". Primul element vizeaza jocul la off-side, cel de-al doilea- jocul dur. Valorile arbitrilor la acesti doi indicatori variaza pe o scala de la 1 la 9. In general, toti managerii cu experienta in acest joc considera ca un arbitru favorizeaza jocul modern, la off-side doar daca valoarea lor la indicatorul P este cel putin egala cu 7, si, respectiv, ca arbitrii sanctioneaza jocul dur daca valoarea lor este macar egala cu 4 la indicatorul S. Insa, asa cum este si logic, de altfel, cele doua caracteristici sunt interconectate. Astfel, un arbitru de o pricepere cel putin egala cu 7, chiar daca are o strictete sub 4, ar putea sa taxeze prin avertismente si chiar eliminari jocul dur al unei echipe tocmai datorita valorii foarte ridicate a priceperii lui. Daca P=9 atunci aceasta probabilitate este chiar ridicata! Reciproc, un arbitru foarte strict, cat timp are un parametru decent la pricepere, macar 5, sa spunem, ar putea permite jocul la off-side, desi admit ca reciproca nu este perfect valabila.
La limita, se pot da contraexemple in care se poate afirma ca jocul la off-side cu un arbitru de P6 si, respectiv, jocul dur cu un central de S5 se pot dovedi total neinspirate, primul caz putand sa fie chiar falimentar.
Asta nu inseamna ca si rezultatele vor fi intotdeauna slabe, adaptarea tacticii fata de arbitrii fiind decat un singur aspect al jocului.
Pentru cei care folosesc jocul in varianta lui in limba engleza sau care consulta ghiduri scrise in engleza sau care utilizeaza notatii englezesti, trebuie mentionat faptul ca exista riscul confuziei intre notatia englezeasca pentru skill= pricepere- S si notatia romaneasca pentru strictete, care este identica.
2) Terenul de disputare al partidei
Acesta este un alt factor colateral, dar care tine si el de registrul tactic al partidei, si care influenteaza dinamica si rezultatul partidelor. Altfel spus, exista intotdeauna un bonus acordat echipelor care joaca acasa de care trebuie sa se tina cont in pregatirea unei confruntari. De asemenea, insisi arbitrii favorizeaza intr-o oarecare masura formatiile gazda, motiv pentru care, doar atunci cand evoluezi acasa iti poti asuma riscul de a juca dur sau la off-side intr-un meci condus de un arbitru ai carui indicatori sunt imediat sub limita, de genul P5 sau S4. Pe de alta parte, nu as recomanda jocul la off-side in fata unui central mediocru sub nicio forma, in timp ce jocul dur il vad ca inutil, exceptand, poate, confruntarile in dubla mansa din cupa...
Aspectul bonusului formatiei amfitrioane poate sa fie exploatat de catre echipa gazda prin alinierea unui sistem de joc mai ofensiv si a unei asezari mai indraznete si, respectiv, poate sa fie amortizat de catre managerul echipei vizitatoare prin adoptarea unui sistem de joc mai rezervat.
3) Factorul de coeziune al formatiei
Este, de fapt, un factor intrinsec, care insa nu devine vizibil decat in timp sau atunci cand se joaca in fata unui adversar cu o vechime mai mare in liga. I se mai poate spune si omogenitate a echipei. Relatiile de joc se creeaza de la meci la meci, un motiv in plus sa nu se abuzeze de achizitii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu