Counter of views

duminică, 19 iunie 2011

Ghid pentru xperteleven

 Xperteleven management browser game
1)Abilitatea jucatorilor
Acesta mi se pare ca fiind parametrul cel mai important, de care depinde in mod hotarator randamentul oricarei formatii. O formatie cu jucatori slabi nu va avea cum sa aiba o forta prea mare, o formatie cu jucatori de abilitate redusa fiind fie una recent infiintata, fie una care a progresat extrem de putin sau chiar deloc. Logic, odata cu trecerea sezoanelor si cresterea abilitatilor individuale, se va mari si forta formatiei. Altfel spus, daca managerul este atent sa sporeasca abilitatile jucatorilor antrenati de catre el, cu timpul si forta colectiva a formatiei respective va creste.
Abilitatea este numitorul comun sau baza in calcularea pretului de piata al unui jucator. Fireste, valoarea de transfer a jucatorului poate sa varieze in functie de calitatile lui speciale, cel mai adesea pozitiv, iar aceasta pentru ca jucatorii care au doar calitati negative, sau mai multe calitati negative decat pozitive sunt destul de putini. De asemenea, valoarea de piata a unui fotbalist poate sa fie marita artificial, adica "umflata", de cel care il scoate la vanzare, cat si de tendinta generala, care s-a accentuat odata cu cresterea in vechime a formatiilor, si, implicit, a bugetelor acestora, de supralicitare a jucatorilor.
A avea un anumit coeficient al abilitatii jucatorilor, in special a celor mai frecvent folositi, reprezinta masura valorii efective a unei formatii, fata de care forta ei vine, de regula, ca un indicator aproape redundant, de confirmare a parametrilor individuali. Bineinteles, forta, ca parametru de calcul de sine statator, are propriul ei impact in determinarea rezultatelor finale ale partidelor, insa, in cele mai multe dintre situatii, ea nu influenteaza major deznodamantul unei intalniri. Mai mult, selectarea formatiei celei mai bune si a tacticii relative la adversar celei mai adecvate poate sa creasca forta formatiei pentru o partida data, fapt care confirma importanta mai mare a abilitatilor jucatorilor si a modului in care ele sunt exploatate de catre manageri.
2) Ce jucatori sa achizitionati sau sa promovati
Principalul criteriu de selectie il constituie abilitatea jucatorului. In ultima instanta, la un pret rezonabil, chiar si un jucator de 34 de ani, insa cu o abilitate suficient de mare pentru a fi titular, constituie o alegere buna. Dimpotriva, un junior de 18 sau de 19 ani, insa cu abilitatea 3, desi nu costa nici un econ-cent in afara costurilor de promovare, nu reprezinta o alegere buna, cu atat mai mult cu cat cadetii sunt propusi la intervale regulate tuturor managerilor xperteleven. De asemenea, calitatile speciale ale jucatorilor, desi le cresc semnificativ preturile de achizitie, nu influenteaza marcant valoarea efectiva, de joc a acestora. In concluzie, daca vreti sa economisti bani si va ganditi sa va construiti echipa in timp, nu va hazardati in efectuarea unor investitii imediate uriase, care va pot limita solvabilitatea, atat de necesara pentru mentinerea lotului intr-o forma buna, pentru primele de joc si pentru eventualele gaselnite care pot sa apara pe piata de transferuri, in special pentru membri VIP, care-si pot seta echipele din ligile private sa caute si sa arhiveze informatii mercantile despre jucatori corespunzand unui anumit tip de profil.
Asta nu inseamna ca talentele speciale ale jucatorilor sunt lipsite de importanta, insa prea putine formatii isi permit realmente sa se joace cu fondurile, chiar daca managerii pot avea impresia ca dispun de bani.
Jucatorii intre 27 si 30 de ani lipsiti de calitati deosebite, insa cu abilitati normale- luand ca baza de pornire varsta 17 si abilitatea 3- adica avand abilitatea de minimum 13, sunt printre alegerile cele mai inspirate pentru transferurile de marca ale inter-sezonului. Insa, cum acest joc cunoaste o dezvoltare in timp extrem de rapida, si jucatorii cu varste cuprinse intre 23 si 26 de ani si cu abilitati care tind spre 10 reprezinta alegeri bune, desi, in unele cazuri, preturile lor se pot dovedi descurajante. Nu in ultimul rand, juniorii nu ar trebui sa lipseasca din nici un lot, principala sursa de obtinere a lor fiind pepiniera proprie si sistemul insusi- in momentul infiintarii unei noi formatii-.
Jucatorii trecuti de 30 de ani sunt dezirabili in masura in care nu costa prea mult si echilibreaza varsta unei formatii mult prea tinere. Pentru ligile inferioare, unde nu se poate vorbi de mare performanta si nici de abilitati deosebite, astfel de jucatori pot sa fie cumparati, in fiecare sezon unul, cu conditia de a nu costa prea mult, dar de a ajuta echipa sa promoveze treptat in serii valorice superioare. Bineinteles, la un moment dat se va ajunge intr-o faza critica in care abilitatile jucatorilor ligii se vor situa peste abilitatile jucatorilor ieftini si relativ buni de peste 30 de ani, chiar si peste cele ale fundasilor, care sunt, in general, mai ieftini, iar aceasta politica va fi abandonata. Dar, pe de alta parte, o echipa ajunsa la acel nivel ar fi de presupus ca poseda deja un lot valoros si nici nu ar mai trebui sa mai aiba nevoie de astfel de "plombe provizorii".
3) Calitatile speciale
Totusi, calitatile deosebite sunt necesare intr-un lot, asa incat, cel putin din cand in cand, orice manager ar trebui sa cumpere, macar odata la doua sezoane, un jucator scump si cu calitati speciale, asta ca sa nu mai vorbesc de faptul ca detinerea calitatilor speciale trebuie sa constituie un criteriu de departajare general in preferarea unui jucator altuia, asta cat timp diferenta de pret nu este prea mare. Afirmatia este valabila si in cazul juniorilor, astfel, un cadet de abilitate 4 si varsta 17, care, pe deasupra, mai are si o calitate speciala utila postului lui sau macar echipei, ar trebui selectat neaparat, chiar cu riscul ocuparii tuturor locurilor din lot.
In general, orice formatie are nevoie de cel putin doi jucatori titularizabili si de unul de perspectiva cu calitatea de executant al loviturilor libere sau cu cea de a avea un sut puternic. De asemenea, pentru cresterea eficientei coordonatorului, dar mai ales a capitanului echipei, orice formatie necesita cel putin un lider de valoare de titular. In mod logic, sunt necesare toate calitatile pozitive, cu mentiunea ca unele sunt mai utile in anumite compartimente: este mult mai important sa ai un atacant cu simtul golului sau macar cu un sut puternic, decat un fundas cu astfel de calitati, si, convers, este mult mai de dorit sa ai un aparator cu un joc bun la cap, decat un atacant cu o astfel de calitate- asta desi postul de atacant reclama, la modul ideal, mai toate calitatile. Chiar si calitatea de "diva" poate sa se dovedeasca utila datorita faptului ca majoritatea antrenorilor nu dau jucatorilor lor numerele pe care acestia le prefera. Jucatorii silitori la antrenamente si tineri implica un cost de antrenament mai mic datorita faptului ca ei au particularitatea de a-si creste forma cel mai mult la antrenamente. Jucatorii materialisti se pot dovedi utili in special pe final de sezon si in meciurile de cupa, atunci cand, stabilind o prima nefiresc de mare pentru indeplinirea obiectivului, ei pot sa dea randamentul cel mai bun. Neajunsul il constituie faptul ca sistemul nu incurajeaza aceasta calitate, mai degraba pozitiva din punctul de vedere al managerului, asa incat aceste calitati nu sunt listate in fisele de cautare.
4) Raportul forma-abilitate
Forma jucatorului, ca si cea a echipei, care constituie suma formelor individuale ale jucatorilor unui lot, poate sa evolueze pe durata unui sezon influentandu-le calitatea prestatiilor si, in timp, determinandu-le insasi cariera acestora. Forma de baza a unui jucator este 10, iar orice abatere, ascendenta sau descendenta, de la acest etalon atrage dupa sine o crestere sau o scadere de moment a formei jucatorului. Astfel, daca abilitatea stagionala a unui jucator este un parametru vizibil de catre oricine si care ramane aceeasi pe durata unui sezon, combinatia dintre abilitate si forma de moment raportata la forma de baza ii determina abilitatea actuala, parametru care poate sa fie cunoscut cu exactitate doar de catre manager. Orice variatie de 4 gradatii ale formei produce o modificare de o unitate de abilitate actuala. De exemplu, un jucator de abilitate 6 care are forma 2 va avea o abilitate actuala si reala de 4, in timp ce unul avand abilitatea 5, insa forma 18, va juca ca un fotbalist de skill-ul 7. Media formelor actuale de pe durata unui sezon determina valorea abilitatii acelui jucator din sezonul urmator. Abilitatea se modifica aproape intotdeauna, insa nu este necesar ca si cifra care corespunde nivelului de abilitate sa difere deoarece sistemul xperteleven utilizeaza doar numere intregi, nu si zecimale. Astfel, un jucator de abilitatea 4.5 va fi considerat ca avand abilitatea 5, la fel ca unul de 5.4.
Iata de ce este important ca jucatorii sa-si mentina o forma buna pe intreaga durata a sesiunii. Se poate intampla ca o rezerva care a fost antrenata constant sa-si upgradeze abilitatea, in vreme ce un titular care nu a fost mentinut intr-o forma buna fie din nepriceperea tehnicianului care a considerat ca meciurile oficiale pot sa inlocuiasca intotdeauna antrenamentele, chiar daca evolutia este slaba, fie datorita accidentarilor repetate, sa-si scada abilitatea. Maximul formei este de 20, ia minimul- 0. Tocmai datorita updatarilor de abilitate dintre sezoane nu se recomanda sa se cumpere sau sa se promoveze jucatori noi in lot in a doua parte a sezonului si, cu atat mai mult, in ultimele etape, intrucat exista riscul ca forma acestora sa scada cu o unitate, iar varsta sa le creasca cu un an.

Niciun comentariu: